Описание
„Dancong Cha” to wyjątkowy rodzaj herbaty oolong uprawianej na górzystych obszarach prowincji Guangdong w Chinach. Herbata ta charakteryzuje się charakterystycznym pochodzeniem i bogatym smakiem.
Zewnętrznie prezentuje długie, cienkie liście, które są zwykle skręcone w charakterystyczne spiralne kształty. Aromat jest intensywny, z nutami owoców, kwiatów i przypraw.
Po zaparzeniu aromat jest intensywny, z głębokimi nutami owocowymi i kwiatowymi. Smak jest pikantny, z nutami przypraw i lekką goryczką.
Do przygotowania tej herbaty należy użyć gorącej wody (80-90°C) w porcelanowym czajniczku gaiwan lub czajniczku z porowatej gliny. Zalecana proporcja to 5 gramów herbaty na 100 mililitrów wody. Początkowe parzenie powinno trwać około 5-7 sekund, po czym następują krótkie parzenia po 1-2 sekundy, dostosowując czas parzenia w zależności od potrzeb. Metodę tę można powtórzyć do 7 razy.
„Dancong Cha” to doskonały wybór dla koneserów herbaty, którzy chcą zanurzyć się w świecie wyjątkowych aromatów i wykwintnego smaku.
Отзывы
Отзывов пока нет.