TEA EYE - китайський чай | магазин

In stock

Xinyang Maojian „Włochate Ostrza z Sinyangu” (2024)

SKU: N / A

Xinyang Maojian, znany jako Włochate Ostrza z Sinyangu, to herbata górska, nasycona świeżością górskich źródeł i czystym powietrzem. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, kiedy młode liście z delikatnymi, włochatymi pąkami nabierają subtelnego aromatu górskich kwiatów oraz delikatnych nut brzoskwini i świeżo ściętej trawy.
Napar ma wyjątkowe połączenie smaków: świeżości, lekkości, delikatności, a jednocześnie subtelnej cierpkości. Jego kolor to srebrzysto-cytrynowy, co podkreśla wyrafinowanie tej herbaty.

Więcej o herbacie poniżej w opisie.

 8.00 80.00

Opis

Mao Jian został w 1959 roku wpisany na listę dziesięciu najsłynniejszych chińskich herbat. Obszary, w których uprawiane są krzewy do tej herbaty, poetycko nazywane są „Pięcioma chmurzystymi górami i dwoma smoczymi stawami”. Historia Mao Jian zaczęła się w 1915 roku, a od tego czasu zdobył wiele nagród, w tym złote medale na wystawach w San Francisco i Kunmingu, a także na japońskiej konferencji herbat zielonych w 2007 roku.
Ta herbata jest zbierana do 20 razy w sezonie. Jest podzielona na pięć klas, z których premium i najwyższa są najdroższe i najbardziej unikatowe. Mimo to nawet prostsze gatunki zachwycają swoim bogatym smakiem i skręconymi liśćmi. Sinyang Mao Jian jest również znany z wysokiej zawartości witaminy C i olejków eterycznych, co pomaga wzmacniać odporność.
Herbatę uprawia się w powiecie Sinyang, w prowincji Henan, ale jej produkcja rozszerzyła się również na inne regiony, takie jak Guizhou.
Aromat i smak tej herbaty przypominają wiosnę: pachnie jak górskie rzeki, świeże owoce, lekko niedojrzała brzoskwinia oraz kwiaty, takie jak chryzantema i lawenda. Zostawia długie, słodkie posmaki.

Temperatura wody: 75-80°C Dozowanie: 4-5 g na 100 ml wody w gaiwan lub 3-4 g na 200 ml w filiżance. Naczynia: najlepiej używać szklanki, kolby do herbaty lub porcelanowej gaiwan. Naczynia gliniane nie są zalecane. Używaj miękkiej wody pitnej. Pierwsze cztery napary zaleca się natychmiast odcedzać, aby uniknąć goryczy. Z czasem wydłużaj czas parzenia, ale pamiętaj, że im dłużej herbata się parzy, tym staje się bardziej cierpka. Można ją zaparzać 7-8 razy w gaiwanie i 2-3 razy w filiżance. Nie łącz herbaty z jedzeniem, z wyjątkiem lekkich przekąsek, takich jak suszone owoce, miód lub dżem. Napar powinien być ciepły, a nie zimny. Herbata powinna być podawana gorąca lub ciepła.

Відгуки

Відгуків немає, поки що.

Будьте першим, хто залишив відгук “Xinyang Maojian „Włochate Ostrza z Sinyangu” (2024)”“

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Sin jang Mao Jian (Włochate Ostrza z Sinyangu), 2024 r.
You're viewing: Xinyang Maojian „Włochate Ostrza z Sinyangu” (2024)  8.00 80.00
Оберіть опції
UK
Виберіть поля, які потрібно відобразити. Інші будуть приховані. Перетягніть, щоб змінити порядок.
  • Зображення
  • Артикул
  • Рейтинг
  • Ціна
  • Запаси
  • Доступність
  • Додати в кошик
  • Опис
  • Вміст
  • Вага
  • Розміри
  • Характеристики
Натисніть назовні, щоб сховати панель порівняння
Порівняти
Shopping cart close