Opis
Wygląd i degustacja
Liście herbaty są gęste, skręcone w półkule z ogonkiem, o popielato-zielonym kolorze. Aromat suchej herbaty jest intensywny, z nutami nasion, wypieków i owoców. W czasie parzenia ujawniają się złożone aromaty owoców, kwiatów, przypraw i miodu. Smak jest zaokrąglony, maślany, z aksamitnym, słodkim i odświeżającym posmakiem.
Wrażenia i działanie
Ta herbata urzeka swoim doskonałym balansem i bogactwem smaków. Już przy pierwszym parzeniu wypełnia przestrzeń aromatem, idealnie nadając się na wyjątkowe chwile, kiedy można cieszyć się spokojem i ciszą. Dong Ding Lao Shi jest również doskonała do długotrwałego przechowywania. Działa rozgrzewająco, usuwa napięcie i wprowadza poczucie lekkości.
Zalecenia dotyczące parzenia
Krótkie parzenia (metodą gongfu)
- Naczynie: gliniane lub porcelanowe
- Temperatura wody: 90-95°C
- Dawka: 3-4 g na 100 ml
- Czas parzenia: 5-10 sekund, stopniowo wydłużając czas z każdą kolejną zalewą o 5-10 sekund
- Herbata wytrzymuje 8-10 parzeń.
Zaparzanie klasyczne
- Naczynie: szklany lub porcelanowy dzbanek
- Temperatura wody: 90-95°C
- Dawka: 3-5 g na 500 ml
- Podgrzej dzbanek, dodaj herbatę, przepłucz wrzątkiem i odlej. Zalej wrzątkiem i parz przez 3-5 minut.
Відгуки
Відгуків немає, поки що.