Opis
Shu Pu-Erh Xiao Qing Gan (小青柑) to wyjątkowa kompozycja, łącząca w sobie bogactwo czarnej herbaty puerh (shu) z aromatem zielonej mandarynki odmiany Qing Pi (青皮). W chińskiej prowincji Guangdong (region Xinhui) zbiera się młode, jeszcze zielone mandarynki, delikatnie usuwa ich miąższ, wypełnia wnętrze sprasowanym puerhem z prowincji Yunnan, a następnie suszy i dojrzewa, aby herbata i skórka mandarynki połączyły się w harmonijny, aromatyczny duet.
To coś więcej niż herbata – to mała ceremonia. Podczas parzenia mandarynkowa skórka uwalnia do puerh olejki eteryczne, nadając naparowi cytrusowe, słodko-orzeźwiające nuty i sprawiając, że każdy łyk jest ciepły, głęboki i przyjemny.
Jak parzyć Xiao Qing Gan
Istnieje kilka sposobów przygotowania:
W całości – włożyć jedną mandarynkę (≈15 g) do gaiwanu lub czajniczka 150–200 ml. Parzyć jak klasyczny puerh, zaczynając od szybkiego przepłukania. To najbardziej zbalansowany sposób.
Tylko herbata – rozłamać mandarynkę i zaparzyć sam puerh ze środka, uzyskując łagodniejszy napar.
Herbata + skórka – pokruszyć skórkę i parzyć razem z herbatą, aby wydobyć intensywniejszy cytrusowy aromat.
Najlepiej Xiao Qing Gan parzyć metodą gongfu cha: krótkie parzenia (5–10 sekund) i wiele zalań (8–10 lub więcej).














Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.